środa, 5 października 2011

Faszerowane bakłażany

Tu w Turcji mamy dwa rodzje baklazanow. Opisze wam oba zebyscie wiedzieli jakie nalezy wybrac do faszerowania. Jeden rodzaj to baklazany bardziej okragle i pekate one sa idealne na grila. Do faszerowania nadaja sie baklazany dlugie i cienkie.
Sa dwie szkoly przygotowania baklazanow. Pierwsza z nich jest taka ze aby baklazan byl miekki nalezy go obsmazyc na oleju ze wszystkich stron. Ja robie inaczej poniewaz baklazan przy smazeniu wciaga duzo tluszczu, zmienia smak i jest ciezkostrawny. Druga szkola ktora ja preferuje to aby baklazan byl miekki nalezy go piec ok 15 minut w zaleznosci od wielkosci baklazana. Umytego baklazana wkladamy do piekarnika i pieczemy az skorka zmieni kolor na brazowy i zacznie sie marszczyc.

Faszerowane baklazany

skladniki:
4 baklazany
300gr miesa mielonego
cebula
papryka peperoni
pomidor
lyzka koncentratu pomidorowego
przyprawy
sol
pieprz

sposob przyrzadzania

Mieso mielone smazymy na niewielkiej ilosci oleju. Nastepnie dodajemy drobno pokrojona celule i papryke. Smazymy przez chwile ciagle mieszajac. Dodajemy sol, pieprz i inne przyprawy. Z przypraw ja najczesciej dodaje ostra papryke, kminek mielony, miete i tymianek. Smzaymy jeszcze kilka minut i dodajemy koncentrat pomidorowy. Kontynuujemy smazenie az koncentrat zacznie pachnac. Farsz jest gotowy. Wczesniej przygotowane baklazany rozcinamy wzdluz ale nie przecinamy calkowicie a tylko tyle zeby mozna bylo go otworzyc do faszerowania. Nastepnie widelcem zgniatamy miazsz i wkladamy farsz. Ozdabiamy kawalkami pomidora i zapiekamy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...