sobota, 29 października 2011

Sałatka jajeczna czyli co nieco na śniadanie

Tę sałatkę jemy na śniadanie zamiast zwykłych gotowanych jajek. Wyda się Wam ona troche inna niż typowa polska sałatka gdyż brak w niej tak popularnego w Polsce majonezu. Tu u nas majonez od niedawna gości na tureckich stołach i nie jest zbyt popularny. Używa sie go do potraw pochodzących z innych krajów. Kuchnia turecka świetnie funkcjonuje bez niego a w zamian proponuje bardzo zdrową oliwę z oliwek, której ci u nas dostatek.

Sałatka jajeczna

5 jajek
mały pęczek szczypiorku
mały pęczek pietruszki
mały pęczek koperku
sól
pieprz
ostra papryka pulbiber 
mieta suszona lub świeża
oliwa z oliwek


Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na małe kawalki. Zielenine drobno siekamy i dodajemy do jajek. Przyprawiamy i polewamy oliwą. Odstawiamy na 15 minut aby smaki się połączyły.


7 komentarzy:

  1. Ciekawa sałatka. Co prawda, sałatki z majonezem robię coraz rzadziej, ale jajecznej z oliwą jeszcze nigdy nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować.

    A tak przy okazji, fajny blog. Bardzo lubię kuchnię turecką i cieszy mnie, że powstał blog polskojęzyczny, na którym można lepiej poznać tę kuchnię.

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi sie taka jajeczna salatka i w dodatku jest to zdrowsza wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Pani Emilio.
    Bardzo uwielbiam tą sałatkę na śniadanko ze świeżym pieczywem. Dodaję do niej jeszcze cienko posiekaną sałatę i sok z połówki cytryny. Super blog- będę mogła czerpać inspirację do gotowania dla męża :) Pozdrawiam z Stambułu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tu widzę sałatkę ziołową z dodatkiem jajka raczej ;) Tytuł był zachęcający, ale po sprawdzeniu co i jak, już wiem, że mój G by tej sałatki nie tknął (za dużo zieleniny, za mało jajka), mimo ostrości

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam Wszystkich

    Do Iloş: Zgadza się jak najbardziej można dodać jeszcze zieloną sałatę i sok z cytryny my jednak preferujemy wersję bez cytryny a sałatę dodaję gdy brak mi innej zieleniny. Ale polecam również tę wzbogaconą wersję.

    Do Adrijah: W wersji dla G. można zwiekszyć ilość jajek i zmniejszyc ilość zieleniny jednak jej rodzaj powinien zostac ten sam. A sobie możesz podać na liściach sałaty jeśli lubisz zielenine bedzie to jedna sałatka w dwóch wersjach :)

    Pozdrawiam z Izmiru.

    OdpowiedzUsuń
  6. A na wszelkich szwedzkich stołach w hotelach majonez się pojawia - typowo proturystyczne nastawienie, wiadomo ;-)
    A tu takie kwiatki - dobrze, że można się czegoś ciekawego dowiedzieć. Podoba mi się ta sałatka, lżejsza alternatywa dla klasycznej jajecznej tak podobnej do pasty...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...