środa, 28 grudnia 2011

Peynirli poğaça - bułeczki serowe

Te bułeczki jemy w weekendy na śniadanie. A przepis dostałam od koleżanki Turczynki.

Bułeczki serowe

200gr. margaryny
6 lyzek oleju
4 lyzki jogurtu
2 jajka
kilka rodzajów sera (feta, twaróg, żółty ser)
pół pęczka pietruszki
pół pęczka koperku
pół peczka szczypiorku
mąka (co najmniej 2 szklanki)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli

Sposób przygotowania
Margarynę roztopić i ostudzić dodać olej, jogurt, jajko i bialko (żółtko zostawić do posmarowania bułeczek) Dodać ser starty na tarce posiekany drobno koperek, pietruszekę, szczypiorek sól i wszystko wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Ilość mąki zależy od ilości sera i zieleniny. Mąkę dodawać stopniowo aż ciasto będzie jednolite ale miekkie. Ciasto może być tłuste ale to zgodne z przepisem. Następnie formujemy kuleczki i układamy na blaszce smarujemy żółtkiem i pieczeny 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170stopni.
Bułeczki przed włożeniem do piekarnika można posypać sezamem lub czarnuszką.




2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...