poniedziałek, 22 października 2012

Balkabaklı pilav. Pilav z miesem i dynia


Mamy jesien. Dzis pierwszy raz spadl jesienny deszcz, ulewa grzmoty blyskawice i cudowny zapach ziemi po deszczu. Na bazar rowniez zajrzala jesien. Dynie kasztany mandarynki pomarancze granaty. Same pysznosci. Zaczynam wiec pichcic jesiennie, dyniowo. Turcy dynie lubia na slodko jako deser. Ja uwielbiam zupe z dyni taka typowa z curry. Lubie tez borek z miesem mielonym i dynia (przepis juz niedlugo) i oczywiscie pilav czyli ryz na sypko z dynia i cielecina.



Balkabaklı pilav

skladniki
500g dyni
500g cieleciny bez kosci
duza cebula
natka pietruszki
sol
pieprz
curry
kminek mielony (kumin)
yeni bahar ( mieszanka pieprzu i ziela angielskiego mielonego)
imbir
2 szklanki ryzu


Mieso dynie i cebule kroimy w kostke. Na patelnie wlewamy olej i smazymy : mieso cebule i dynie. Przykrywamy i dusimy kilka minut. Ryz myjemy moczymy. Do warzyw i miesa dodajemy przyprawy mieszami i wlewamy 3 szklanki wody. Gdy woda zacznie wrzec przykrywamy garnek i gotujemy 5 minut. Wsypujemy ryz i gdy zacznie wrzec przykrywamy pokrywka zmniejszamy plomien do minimum i gotujrmy 15 minut. Wylaczamy posypujemy natka pietruszki, mieszamy przykrywamy i czekamy 10 minut.
W zaleznosci od rodzaju ryzu ilosc dodawanej wody moze sie zmienic.






1 komentarz:

  1. Wygląda super! Spróbuję, chociaż moja kuchnia jest tak tureckie, jak moja wymowa ;) Będę podglądać :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...