sobota, 29 grudnia 2012

Sütlaç - turecki budyń z ryżem


Ulubiony deser mego męża. Lekki  pyszny i łatwy w przygotowaniu. Potrawa popisowa mojej teściowej.




Sütlaç - turecki budyń z ryżem 

litr mleka
garść ryżu
szklanka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
wanilia

Ryż gotujemy na wodzie (wody nie może być za dużo) dodajemy mleko (wcześniej odlewamy pół szklanki), cukier i wanilię, gotujemy. Do zimnego mleka wsypujemy mąkę mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Doprowadzamy do wrzenia często mieszając. Przelewamy do miseczek, studzimy. Podajemy po uprzednim schłodzeniu w lodówce, posypujemy cynamonem lub rozdrobnionymi w blenderze orzechami włoskimi.



Chleb bez niego nie ma posiłku.

Nie wiem jak u Was ale w Turcji chleb je się do każdego posiłku. Śniadanie, obiad, kolacja. Chleb turecki nigdy mi nie smakowł. Przypomina biała bułke na polepszaczach a nie chleb. Zawsze tęskniłam za polskim pachnącym drożdżami chlebkiem albo razowcem na zakwasie. Zdając sobie sprawę że nawet wiejski turecki chleb to nie to co polski postanowiłam sama zająć sie pieczeniem.



Pierwsze wypieki były z mieszanek chlebowych. Uczyłam się piec i szukać produktów których mogłabym użyc do wypieku chleba. Teraz już wiem że mieszanki chlebowe w Turcji są beznadziejne. Chleb jest niesmaczny. 
Wciąż mam również problem ze znalezieniem maki chlebowej. Nie mamy tu w sklepach dużego wyboru mąk. Powszechnie dostepna jest mąka pszenna, pszenna razowa, i pszenna z otrębami. Niestety trafić na makę żytnią to cud. Ostatnio znalazłam w internecie hurtownię sprzedającą różne produkty do wypieku ciast babeczek i chlebów. Zakupiłam mąkę zytnia, gryczana, owsianą jeczmienna i czekam na przesyłkę.





Wyhodowałam też zakwas niestey z braku żylniej mąki mój zakwas czeka w lodówce na pierwszy wypiek.
Rodzina szczególnie mąż sa zachwyceni prawdziwym pachnacym chlebem.
Najczęściej korzystam z przepisów Pracowni wypieków
Nie piokę w maszynie a w piekarniku, ciasto wyrabiam ręcznie.

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Börek z ziemniakami i mięsem mielonym.



Przepis na życzenie Magdy.
Miałam zdjęcia wiec wstawiam od razu po przeczytaniu komentarza :)

Moj mąż uwielbia ten rodzaj börek właśnie na sniadanie.



Börek z ziemniakami i mięsem mielonym

składniki
1 kg yufka
3 duże gotowane bez obierania ziemniaki
200gr mięsa mielonego
kilka gałązek natki pietruszki
średnia cebula
woda lub mleko
olej


Najlepsza jest świeża yufka prosto od yufkaci ale jeśli ktoś ma kupowaną z marketu też się nada jedynie trzeba bedzie ja bardziej zmoczyć.

Mięso mielone przesmażamy na patelni dodajemy pokrojona bardzo drobno cebulę i przesmażamy aż cebula się zeszkli. Ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Polecam ziemniaki gotowane w obierkach gdyż mają dużo lepszy smak. Zwykłe gotowane bez skóry cały swój smak oddają wodzie. Ziemniaki dodajemy do mięsa mieszamy i studziny. Dodajemy natke pietruszki i formujemy borek. 
Rozkladamy yufkę smarujemy ją wodą wymieszana z olejem przecinamy na pół na długość układamy farsz zwijamy do zewnątrz odcinamy 4cm kawałki i układamy je na blaszce. Tą samą czynność powtarzamy z każdym plackiem yufki. Jeśli mamy yufkę ze sklepu musimy bardziej ją wysmarować wodą i olejem żeby nie była za sucha. 
Zamiast wody można użyć mleka. Gotowe borek smarujemy wodą i olejem. Pieczemy aż się zarumienią w temperaturze 200 stopni.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...