czwartek, 31 stycznia 2013

Kadınbudu köfte pszepyszne tureckie kotlety

Dziś prosty przepis na pyszne kotlety. Kadınbudu köfte podaje się najczęściej z pieczonymi ziemniakami lub frytkami do tego surówka lub sos pomidorowy. Kotlety kadinbudu są świetnym sposobem na wykorzystanie ryżu, który został nam z poprzedniego dnia.






Kadınbudu köfte
składniki
500g mięsa mielonego
szklanka ugotowanego ryżu
cebula
natka pietruszki
3 jajka
sól, pieprz
2-3 łyżki mąki


Połowę mięsa mielonego przesmażamy na łyżce oleju ,dodajemy drobno posiekaną cebule i przesmażamy aż cebula się zeszkli. Studzimy i zimne mięso z cebulą dodajemy do pozostałego mięsa. Przyprawiamy, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, ugotowany ryż i 2 surowe jajka. Dokładnie mieszamy formujemy niewielkie kotleciki, ktore najpierw musimy obtoczyć mąką a następnie jajkiem smażymy w głębokim oleju przez kilka minut z każdej strony.




3 komentarze:

  1. Jakie mięso bo baran to bedzie smierdzial w takim zestawie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mloda wolowina lub cielecina.

      Usuń
    2. Baraniny w Turcji raczej sie nie jada chyba ze ktos sam hoduje albo kupuje na wsi. W sklepach mozna kupic mloda wolowine i jagniecine.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...