czwartek, 21 lutego 2013

Duszona jagnięcina z kasztanami i suszonymi morelami

Przepyszna potrawa kuchni osmańskiej.  Nietypowe połączenie smaków jest tu najwikszym atutem. Mięso, słodycz kasztanów i moreli, lekki kwasek jaki nadają suszone porzeczki to bomba smaków którą musicie spróbować.



Jagnięcina to mięso bardzo często używane w kuchni osmańskiej. Bardzo szybkie do przyrządzenia, nie wymagające długiego gotowania.






Duszona jagnięcina z kasztanami i suszonymi morelami


składniki
0,5kg miękkiej jagnięciny
150g kasztanów jadalnych
150g suszonych moreli
30g suszonych porzeczek kuş üzümü
cebula
yeni bahar (mielone ziele angielskie)
kumin
sól
pieprz


Jagnięcinę kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy w rozgrzanym garnku na dużym ogniu około 3 minut. Przykrywamy garnek a ogień zmniejszamy do minimum i dusimy aż cała woda wyparuje czyli około 20-30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę dodajemy do mięsa i przesmażamy kilka minut. Dodajemy pieczone kasztany (przepis jest tu ) przekrojone na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości) i dokładnie umyte morele, suszoną porzeczkę wcześniej sparzoną i dokładnie mieszamy. Przesmażamy kilka minut i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Jeśli mięso jest już miekkie a takie powinno być, potrawa jest gotowa. jeśli wciąż mięso jest twarde dolewamy pół szklanki wrzątku i dusimy do miękkości. Podajemy z ryżem na sypko.




1 komentarz:

  1. kasztany prawie całkowicie niedostępne, suszone porzeczki też, morele suszone ostatnio w małych paczuszkach a holendernie drogie, jagnięcinę próbowałam dostać ,ale też raczej niewykonalne chyba że ktoś może sobie pozwolić na 1kg za 100 zł, bo tylko taki sklep znalazłam(w dużym mieście) Nie wiem dlaczego nsza polska jagiecina wysyłana jest na eksport a w sklepach ani widu ani słychu. Także jak ktoś mieszka w Turcji to pewnie potrawa jest pyszna. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...