piątek, 15 listopada 2013

Pilaw z kaszy bulgur i wątróbki

Długo zastanawiałam się czy zrobić tę potrawę. Na początku zrezygnowałam ponieważ wątróbki nie miałam ale na Kurban Bayram dostaliśmy od znajomych prócz mięsa właśnie wątrówbkę więc zrobiłam. Pilaw jest smaczny, zupełnie inna forma podawania wątróbki. Uwielbiam ją na polską nutę smażoną z cebulką ale ta z kaszą bulgur też mi i mojej rodzinie posmakowałą. Mąż i dzieci zjedli ze smakiem.

Osobom, które nie lubią wątróbki polecam zamianę na jagnięcinę lub piersi z kurczaka, zapewniam że też będzie smakowało.





Pilaw z kaszy bulgur i wątróbki 


szklanka grubej kaszy bukgur
wątróbka wołowa (ilość według uznania)
łyżka kuş üzümü (suszona porzeczka) mogą być drobniutkie rodzynki
łyżka orzeszków piniowych
mała cebula
mała zielona papryka
1/4 czerwonej słodkiej papryki
łyżeczka masła
sól
pieprz
ostra papryka pul biber
oliwa z oliwek
natka pietruszki

Porzeczki lub rodzynki zalewamy na 5 minut cieplą wodą. Na szeroką patelnię lub garnek wlewamy oliwę, roztapiamy masło i dodajemy orzeszki piniowe, smażymy by się lekko zarumieniły, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy drobno pokrojoną wątróbkę (wątróbkę wcześniej moczymy w mleku) i smażymy około 5 minut.dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną i czerwoną paprykę. Jeśli używamy papryki sivribiber należy ją pokroić w cienkie talarki. Przyprawiamy solą pieprzem i ostrą paprykę. Dodajemy dobrze umytą kaszę bulgur i odcedzone porzeczki lub rodzynki i smażymy chwilę. Dolewamy szklankę wrzątku mieszamy i gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek lub patelnię przykrywką. Gotujemy około 20 minut. Zdejmujemy z ognia, mieszamy przykrywamy ręcznikiem papierowym by wchłonął nadmiar wody i przykrywamy pokrywką. Zostawiamy jeszce na 5 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki





İçli bulgur pilavı

Bu tarifi bulguru alırken eşantiyon olarak aldığım kitabında buldum. Denemeyi değer. Çok lezzetli bir pilavdır


1 su bardağı pilavlık bulgur
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı kuş üzümü
kuzu ciğer
1 yemek kaşığı çam fıstığı
küçük boy kuru soğan
1 tane yeşil sivri biber
1/4 kapya biberi
1 tatlı kaşığı tereyağ
tuz
karabiber
pulbiber
maydanoz

Yayvan bir tencerede tereyağ eritelim ve zeytin yağ ekleyelim. Çam fıstıkları biraz kavuralım, küp küp doğranmış kuru soğanları ve öldürene kadar kavuralım,küçük küçük doğranmış ciğerleri ekleyip kavuralım. Biberleri önceden ıslatılmış kuş üzümü ekleyip kavıurmaya devam edelim. tuzu baharatı ekleyip birkaç kere çevirip bir bardak  kaynar su ekleyelim ve kapağı kapatıp pişirmeye bırakalım. Servis etmeden önce maydanozla süsleyelim.




1 komentarz:

  1. Pycha, zrobię z kaszą jęczmienną, choć muszę się pochwalić że średnia kasza bulgur jest od niedawna dostępna w moim pobliskim sklepie :) Doczekałam się...kasza pszenna w Polsce.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...