poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Sałatka z portulaką

Portulaka to roślina bardzo popularna w Turcji. Turecka nazwa to semizotu. Po rozmowie z Polkami mieszkającymi w Turcji doszłyśmy do wniosku, że w Polsce można zastąpić ją roszponką. Roszponka to rodzaj sałaty więc powinna się sprawdzić w tym daniu.
A może ktoś z  Was kupował w Polsce portulakę albo ją hoduje, zna i lubi?




Sałatka z portulaką

pęczek portulaki lub roszponki
łyżka pasty tahini
sok z połowy małej cytryny
mały ząbek czosnku
garść prażonych orzechów włoskich (nie miałam więc dodałam migdały)
kawałek sera erzincan tulumu (można zastąpić innym rodzajem sera tulum lub fetą)
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Portulakę lub roszponkę myjemy i układamy na półmisku. Z pasty tahini, soku z cytryny, zmiażdżonego czosnku, oliwy z oliwek, soli i pieprzu przygotowujemy sos mieszając wyszystkie składnimi. Portulakę lub roszponkę polewamy obficie sosem, posypujemy rozdrobnionymi orzechami i serem, lekko mieszamy.






1 komentarz:

  1. Wróciłam z Turcji, bardzo mi ta roślinka, którą Pani nazywa 'portulaka' smakowała, jednak według wiki, to coś innego http://pl.wikipedia.org/wiki/Portulaka. Chciałabym ją uprawiać w ogrodzie, pod jaką nazwą szukać nasion?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...