środa, 29 kwietnia 2015

Francuskie ciastka z cynamonową gruszką

Francuskie ciastka z cynamonową gruszką

Ni to przepis turecki, ni to polski, raczej chyba uniwersalny bo takie ciastka są znane prawie w całej Europie a może i na świecie. Ciasto francuskie to ulubiony rodzaj ciasta mojej starszej córki. Jednak ze względu na jej przeróżne stany alergiczne nie używam tego ciasta zbyt często, a jeśli już robię to właśnie na słodko. Farsz to dowolny owoc czy budyń, czasem biała czekolada, na co ma w danej chwili ochotę.

Ciasteczką są prawdopodobnie wszystkim Wam znane ale podam przepis bo przygotowuje się je bardzo szybko wystarczy wyjąć gotowe ciasto z zamrażalnika. Nafaszerowac zlepić i upiec. Proste i pyszne. Spróbujcie sami.



Francuskie ciastka z cynamonową gruszką


Francuskie ciastka z cynamonową gruszką
  • opakowanie ciasta francuskiego (u nas ciasto francuskie to milföy i jest sprzedawane w formie malych kwadratów)
  • 2 dojrzałe gruszki
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka cukru opcjonalnie

Gruszki obieramy, kroimy na kawałki, posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy. Tak przygotowany farsz układamy na kwadratach z ciasta francuskiego i brzegi sklejamy tak by powstał trójkąt. Ciasteczka przed pieczeniem możemy posmarować jajkiem, ja tego nie robię.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni aż się zarumienią.
Ciasteczka można w dowolny sposób polukrować. Ja nie lukrowałam, córka woli wersję bez lukru.

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...