wtorek, 30 czerwca 2015

Moje propozycje na ramazanowe menu: dzień 14

Zupa z soczewicy z grzankami



Kolejny dzień postu i kolejne menu. Niestety z braku internetu nie napiszę zbyt wiele i na dodatek bez polskiej czcionki.

Menu na dziś:


Iftar: Zupa z soczewicy z grzankami
          Lahmacun
          Ayran


Zupa z soczewicy z grzankami
          


Zupa z soczewicy z grzankami
  • szklanka pomarańczowej soczewicy
  • cebula
  • marchew
  • cukinia
  • ząbek czosnku
  • łyżka ryżu
  • łyżka masła
  • łyżeczka mięty suszonej
  • łyżka pasty pomidorowej
  • sól
  • drobno pokrojone grzanki
Soczewicę i ryż myjemy, warzywa rozdrabniamy i zalewamy wodą, gotujemy aż zmiękną, rozdrabniamy blenderem. W małym garnuszku roztapiamy masło i na nim smażymy pastę pomidorową aż zacznie pachnieć. Dodajemy suszoną mietę i zdejmujemy z ognia. Sos pomidorowy dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy. Solimy. Podajemy z grzankami.

3 komentarze:

  1. Mam dwa pytania. Pierwsze: czy mięta może być świeża. Drugie: powiedz coś więcej o paście pomidorowej. W polskich warunkach to tylko pomidor na patelnię i redukować płyn? Czy raczej coś innego?
    Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam. Agata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dodasz świeżej mięty nie trzeba jej smażyć i będzie trochę inny aromat ale myslę że można zamienić suszoną na świeżą. Co do pasty pomidorowej, dobrej jakości koncentrat pomidorowy też się nada.
      Pozdrawiam

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...