sobota, 22 sierpnia 2015

Pierożki gotowane na parze

Pierożki gotowane na parze z trzema sosami
Pierożki gotowane na parze

Niedawno brałam udział w konkursie na blogu Malwiny Filozofia smaku. Zadaniem było przygotowanie potrawy którą można przygotować w maszynie prezentowanej prze Malwinę. Stwierdziłam że wezme w nim udział i przygotuję potrawę, która zaprezentuje większość umiejetności maszyny. Przygotowałam pierożki gotowane na parze z trzema rodzajami farszu i trzema sosami. Napracowałam się ale było warto bo wygrałam pierwszy etap konkursu. teraz biore udział w drugim etapie. Gdybyście chciali pomóc mi wygrać polubcie moją potrawę przygotowaną przez Malwinę Tu jest link do zdjęcia

Gdybyście chcieli przygotować moją potrawę i osądzić czy nagroda mi się rzeczywiście należała koniecznie wypróbujcie przepis. Nie jest trudny jednak przygotowanie go zajmuje dość dużo czasu.

Pierożki gotowane na parze 

Na początku należy przygotować ciasto na pierogi.
  • mąka
  • jajko
  • woda
  • 2 łyżki oleju
  • sól
Dokładnych proporcji nie znam zawsze robię na oko. Na 500 gram mąki dodaję łyżeczkę soli jajko 2 lyżki oleju i szklankę wody jesli ciasto jest twarde dodaję wiecej wody. Ciasto ma być spreżyste i dość miękkie. 
Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy by "odpoczęło".

Farsz mięsny:

  • 250g mięsa wołowego 
  • cebula
  • natka pietruszki
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta mięty suszonej
  • wielbiciele ostrych potraw mogą dodać ostrą paprykę pul biber
  • sól
  • czarny pieprz

Mięso siekamy dodajemy cebule i natke pietruszki, przyprawy i jeszcze raz siekamy. Odstawiamy do lodowki by smaki sie połączyły.

Farsz ziemniaczany:

  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • natka pietruszki
  • łyżeczka masła
  • slodka papryka lub ostra papryka pul biber
  • sól
  • czarny pieprz

Ziemniaki gotujemy. Cebulę rozdrobniamy smażymy na maśle. Do zımnych ziemniemniaków dodajemy usmażona na masle cebulę, natkę pietruszki i przyprawy. Rozdrabniamy wszysto razem mieszajac.

Farsz szpinakowy

  • 200g szpinaku
  • cebula
  • czosnek
  • 150g sera feta
  • sol 
  • czarny pieprz 

Wszystkie skladniki poza serem rozdrabniamy i smażymy aż wiekszość wody wyparuje. Studzimy dodajemy ser , mieszamy. 

Sos czosnkowy:
Wczesniej przygotowujemy jogurt. Llitr mleka krowiego pasteryzowanego podgrzewamy do 45 stopni i dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego. Mıeszamy zamykamy i owijamy kocem. Zostawiamy na 4-5 godzin. Pół szklanki jogurtu mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, solimy, (wielbiciele majonezu moga dodac łyżke majonezu ja nie dodaję)

Sos miętowy:
Szklanke jogurtu wlewamy na sitko na którym ukladamy gazę tak by nadmiar wody splynął. Do jogurtu dodajemy ser feta wielkosci pudelka od zapalek. Oliwę z oliwek podgrzewamy i dodajemy łyżeczkę suszonej mięty. Lekko smażymy a gdy zacznie pachnieć lekko studzimy i wlewamy ją do sosu solimy ı mieszamy.

Sos pomidorowo paprykowy:
Duży pomidor obieramy i razem z obraną cebulą i wypestkowaną słodka czerwoną papryką rozdrabniamy. Nastepnie smażymy aż warzywa zmięknę. Doprawiamy solą pieprzem oregano i dodajemy płaska łyżeczke pasty pomidorowo paprykowej lub pomidorowej co sprawi że sos będzie bardziej klarowny.

Przygotowanie pierożków:
Ciasto dzielimy na trzy czesci. Każdą część wałkujemy na długi cienki placek o szerokości około 20 cm. Na każdy placek ukladamy farsz. Farsz musi być rozlożony na calym placku, na brzegach rownież. Każdy placek zwijamy i przecinamy ostrym nożem bez naciskania na ciasto, mozna przeciąć nitką. Przecinamy na kawaki o długości 3 cm. Po przecięciu pierożków w środku widoczny jest farsz. Gotujemy je na parze, pojemnik z otworami do gotowania na parze smarujemy lekko oliwą. Piwrożki układamy w pionie. Gotujemy je około 20 minut. Podajemy z sosami.

Pierożki gotowane na parze
Pierożki gotowane na parze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...