sobota, 10 października 2015

Śniadaniowe "pączki" wersja bez drożdży

Śniadaniowe "pączki"
Śniadaniowe "pączki" 

Dziś spełniam kolejną prośbę. Druga wersja przepisu na pişi czy inaczej hamur kızartması. Rodzaj racuchów czy pączków w wersji wytrawnej, tym razem bez drożdży a z sodą. Można je jeść jako pieczywo do tureckiego śniadania. I właśnie w ten sposób spożywa się je w Turcji. nadają się również do jedzenia samodzielnego czy z miodem albo dżemem.



Na blogu jest już wersja z drożdżami, którą znajdziecie TU.


Śniadaniowe pączki
  • 2 jajka
  • pół szklanki jogurtu
  • pół szklanki wody
  • pół łyżeczki sody wymieszać z jogurtem
  • łyżeczka soli
  • mąka (dodajemy stopniowo około 2 szklanek)
Jajka mieszamy z solą dodajemy wodę i jogurt wymieszany z sodą. Stopniowo dodajemy mąkę, ze wzdlędu na konsystencję jogurtu ilość mąki może się różnić. Ciasto jest gotowe gdy jest sprężyste i miękkie. Ręce natłuszczamy lekko olejem, ciasto dzielimy na kawałki wielkości śliwki, rozciągamy palcami i smażymy na oleju z obu stron aż uzyskają złoty kolor. 


Śniadaniowe "pączki"
Śniadaniowe "pączki" 

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...