poniedziałek, 25 stycznia 2016

Fasolka po turecku z pastyrmą / Pasturmalı kurufasulye

Fasolka po turecku z pastyrmą
Fasolka po turecku z pastyrmą

Kolejne typowo zimowe danie a nawet mogę powiedzieć, że zima bez tej potrawy się nie liczy. To turecki klasyk uwielbiany od pokoleń. Przepisów na fasolkę z pastyrmą po turecku jest wiele ja wybrałam ten, który wydawał mi się najlepszy. Zdecydowanie polecam. 


Film z przepisem na którym się wzorowałam możecie obejrzeć na youtubie. Autor przepisu to Ömür Akkor znany turecki kucharz i miłośnik kuchni osmanskiej, autor wielu książek o kuchni tureckiej zarówno z czasów osmańskich jak i seldżuckich. Jego potrawy są wyborne, sprawdziłam :)

Należy się Wam jeszcze dodatkowo wyjaśnienie co to jest pastyrma. Jest to suszone mięso wołowe  z zewnątrz przyprawione i zabezpieczone przed popsuciem mieszanką przypraw . 

Autor przepisu przygotowała fasolkę w glinianym garnku Wy możecie to zrobić w zwykłym stalowym lub żeliwnym.


Fasolka po turecku z pastyrmą / Pastirmali kurufasulye
  • 500g fasolki ugotowanej aldente
  • 100g pastyrma lub pastrami czy po prostu wędzonej szynki wołowej
  • cebula
  • 4 duże pomidory lub puszka pomidorów w zalewie lub łyżka pasty pomidorowej
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • kumin
Cebulę kroimy w piórka, paprykę zieloną i czerwoną w drobną kostkę, pomidory ścieramy na tarce, W garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę, smażymy. po kilku minutach dodajemy paprykę, smażymy. Gdy warzywa się zeszklą ja dodałam posiekany czosnek ale można go pominać. Po minucie smażenia dodaję pomidory i fasolkę. Jeśli dodajemy pastę pomodorową należy ją najpierw wymieszać w szklance wrzątku. Solimy i doprawiamy pieprzem i kuminem. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu (od chwili wrzenia) przez około 20 minut. Jeśli po doprowadzeniu do wrzenia widzimy że w potrawie jest mało sosu należy dolać wrzątek, maksimum szklankę. Na patelni rostapiamy masło i smażymy pastyrmę pokrojoną w średniej wielkości kawałki. Gdy fasolka jest już gotowa zdejmujemy ją z ognia i dodajemy usmażoną pastyrmę. Nie gotujemy dodatkowo by smak pastyrmy pozostał w niej a nie przedostał się do potrawy.
Podajemy z ryżem na sypko i miseczką naturalnego jogurtu.

Fasolka po turecku z pastyrmą
Fasolka po turecku z pastyrmą

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...