środa, 13 kwietnia 2016

Mięsna potrawka z cukinią / Etli kabak yemeği

Mięsna potrawka z cukinią / Etli kabak yemeği
Mięsna potrawka z cukinią / Etli kabak yemeği
Dzisiaj kolejne pyszne i zdrowe danie obiadowe. Jest to danie jednogarnkowe, które zupełnie nie potrzebuje dodatków typu ryż, kasza czy makaron. Ja podałam je jako danie główne jedynie z surówką do tego wcześniej była zupa z soczewicy więc zjedliśmy zdrowi i w pełni wartościowy obiad. Oczywiście jeśli lubimy możemy tę potrawkę podać również z różnymi dodatkami.
Przepis pochodzi z czasopisma Lokma. W oryginale użyto jagnięciny ja jednak jej nie miałam więc dodałam wołowinę. Wybór mięsa pozostawiam jednak Wam, wydaje mi się, że potrawka będzie smaczna również z kurczakiem. Jeśli jesteście wegetarianami po prostu pomińcie mięso, same warzywa i oliwa z oliwek nadadzą potrawie wyjątkowy smak.


Mięsna potrawka z cukinią / Etli kabak yemeği
  • 300g chudego mięsa (wołowina, jagnięcina, kurczak do wyboru)
  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 2 marchewki
  • cebula
  • łyżka pasty pomidorowej
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • łyżeczka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka pul biber
Mięso kroimy  w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło i dolewamy oliwę, dodajemy mięso i smażymy przez kilka minut nastepnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i marchew. Smażymy około 10 minut. Dolewamy szklankę wrzątku ( w zależności od wielkości garnka możemy dolać więcej) przykrywamy pokrywkę i na średnim ogniu dusimy około 30 minut. Pastę pomidorową rozpuszczamy w szklance wrzatku i wlewamy do garnka. Dodajemy pokrojone w kostkę cukinie i szklankę ugotowanej ciecierzycy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy jeszcze 20 minut. 


Mięsna potrawka z cukinią / Etli kabak yemeği
Mięsna potrawka z cukinią / Etli kabak yemeği

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...