poniedziałek, 13 czerwca 2016

Menu ramazanowe dzień 8. / Fatayer (pide) z farszem mięsnym

Fatayer (pide) z farszem mięsnym
Fatayer (pide) z farszem mięsnym
Nie ma różnicy czy arabskie fatayer czy tureckie pide. Po prostu są pyszne. Kto jak kto ale ja uwielbiam rożnego rodzaju pierożki: pieczone, gotowane, smażone, bez różnicy a zarówno kuchnia turecka jak i arabska ma ich pod dostatkiem. 

Pierożki fatayer mogą mieć przeróżne kształty i farsze. Od mięsnych, warzywnych po serowe a nawet rybne, tu kuchnia arabska daje Wam ogromne pole do popisu. W kuchni tureckiej jest nieco inaczej, choć również i tu w przypadku pide wachlarz smaków jest ogromny jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść pide z rybą. 


Fatayer przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Czytelnikami bloga a dokładniej osobami, które obserwują mój fanpage'u na FB.
Tu znajdziecie link do wydarzenia i jeśli macie ochotę w nim uczestniczyć zapraszam serdecznie. Do czwartku przygotowujemy fatayer a dwa następne tygodnie czerwca to kolejne nowe potrawy kuchni arabskiej, których odpowiedniki możemy znaleźć w kuchni tureckiej. o tydzień tworzę nowe wydarzenie więc warto obserwować stronę

Fatayer publikuje ze mną Malwina organizatorka Festiwalu kuchni arabskiej. Koniecznie zajrzyjcie do niej, to właśnie ona przygotowała fatayer z rybą, które wyglądają przepysznie.

Ja moje fatayer podałam na polską nutę z chłodnikiem z botwinką. Wy możecie podać je z dowolnym sosem lub po prostu z ajranem, tureckim napojem jogurtowym, który bardzo szybko zrobicie według TEGO przepisu. 

Fatayer przygotowałam z przepisu znalezionego w internecie. 


Menu ramazanowe dzień 8.

Sahur: Musli Birchera

Iftar:  Zupa z zielonej soczewicy
          Fatayer (pide) z farszem mięsnym
          Ajran - napój joguertowy


Fatayer (pide) z farszem mięsnym

Farsz:
  • 300g mięsa mielonego ( u mnie wołowina)
  • cebula 
  • 2 pomidory
  • mała czerwona papryka
  • pół żółtej papryki
  • sól
  • pieprz
  • kumin
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • mielone ziele angielskie

Ciasto:
  •  3 szklanki mąki
  • pół łyżeczki suchych drożdży (5g świeżych drożdży)
  • łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • łyżka cukru

Na początku przygotowujemy farsz i odstawiamy go na kilka godzin do lodówki. Do drobno pokrojonej cebuli dodajemy oliwę sól i przyprawy i ręką dokładnie mieszamy tak by cebula wypuściła sok, następnie dodajemy mięso mielone i ponownie dokładnie mieszamy. Pomidory i paprykę kroimy w drobna kostkę i dodajemy do farszu, mieszamy tak by warzywa połączyć z mięsem.  Przygotowany w ten sposób farsz odstawiamy do lodówki. 

Ciasto przygotowujemy najpierw mieszając składniki suche, następnie stopniowo dodajemy mleko i oliwę zagniatamy luźne ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk. Ręcznie zagniatamy około 10 minut w mikserze wystarczą 4 minuty. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny. Możemy również ciasto przygotować wieczorem i wstawić na nocne wyrastanie do lodówki. Farsz również możemy przygotować wieczorem. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki godzinę przed przygotowaniem fatayer.

Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy, dzielimy na części wielkości dużej śliwki i wałkujemy je na wąskie placeki długości około 10cm. Na środek nakładamy farsz i brzegi nakładając na farsz, końce sklejamy tak by powstała owalna łódeczka :)

Fatayer układamy na blasze, smarujemy jajkiem i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Możemy również nagrzać piekarnik do maksimum i wkładając fatayer do piekarnika zmniejszyć grzanie do 200 stopni. W ten sposób pieczemy krócej, do zarumienienia się pierożków.


Fatayer (pide) z farszem mięsnym
Fatayer (pide) z farszem mięsnym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...